Hvad er Frie Heste

Tegning af Kista Abelsen

Foto af pressefotograf Alex Tran

 

Hvad er Frie Heste?

 

 

Frie Heste er et hjem, et fristed og en sidste chance for heste og ponyer, der er kommet i klemme eller er i nød.

 

 

Hvilke Heste?

 

 

Hestene kan være opgivede, fordi de er "vilde, umulige og tossede" så ingen tør at have med dem at gøre.

 

De kan have en personlighed og opførsel, der gør at de bliver "kastebold" - altså en hest, der igen og igen vil blive solgt og skifte ejer og hjem og til sidst ende med at blive slagtet eller aflivet.

 

Det kan være heste og ponyer, der er vanrøgtede.

 

Det kan være heste og ponyer, der står for at skulle aflives eller slagtes selv om de er sunde og raske.

 

 

 

Hvad skal der så ske?

 

 

Her får de en chance til med masser af tid, kærlighed og forståelse - jeg føler dem og de føler mig. Og jeg bliver ikke bange for hesten selv om den "springer i luften" - det gør den jo fordi den er bange.

 

 

Hesten får al den tid den skal bruge til at komme sig, stresse af og begynde helt forfra, så det ender med, at hesten selv synes det er sjovt igen at lave noget sammen med et menneske - gennem det, jeg kalder, frivilligt samarbejde.

 

 

Tidslinie:

 

 

Det tager en vanrøgtet hest 1 år at komme helt med igen både fysisk, men også, at komme sig over det svigt den har oplevet ved ikke at få mad, vand, pleje, smed, eller blive lukket ud og ind. Og først efter et år kan man begynde at genoptræne den forfra.

 

En mishandlet hest kan tage flere år om at komme sig helt over det og nogle enkelte kommer sig aldrig helt over det eller har en personlighed, der gør at de ryger ud i problemer andre steder og så bliver de her, hvor de er elsket og forstået.

 

 

Nyt Hjem - videreformidling:

 

 

Når en hest er kommet sig helt over det, den har været igennem og er genoptrænet og igen vant til det, kan den videreformidles til nyt og godt hjem.

 

 

Jeg plejer at sige, at for at overdrage en hest herfra til nyt hjem, kræver det, at det andet menneske og en af "mine" heste, skal være mere forelskede i hinanden end den og jeg er :)

 

 

Men så overgiver jeg med glæde også gerne hesten til det menneske.

 

Det kræver dog, at den interesserede kommer herud og arbejder med hesten 4 gange for at se kemien og samspillet mellem hesten og den interesserede og, at der efterfølgende bliver lavet kontrakt på salget.

 

 

Ikke en forretning - altid underskud:

 

 

En hest eller pony herfra sælges på lige fod med andre sunde, raske og brugbare heste, da jeg gerne vil have, at den nye ejer sætter værdi i sin nye hest.

 

Desuden har jeg altid brugt mere tid og flere penge på hver hest end jeg kan få for den, så der er altid et underskud på bundlinien da det ikke er pengene det, drejer sig om for mig.

 

Med andre ord, er dette frivilligt arbejde gennem og udfra hjertet og IKKE en forretning.

 

 

 

Frivilligt arbejde - altså ingen løn:

 

 

Det er hestenes ve og vel det drejer sig om - at hesten får en chance til, kommer sig, bliver elsket og forstået og får den tid og pleje den har behov for.

 

Jeg får ingen løn for det, men bruger al min tid og sætter egne penge i det.

 

Og jeg gør det med stor glæde for hestene og, i håb om, at mit lille bidrag her kan være med til at bevise, at kærlig, tillidsfuld og smertefri omgang og træning med hesten altid giver superb resultater og er vejen frem.

 

Gennem det, jeg kalder, frivilligt samarbejde.

 

 

Det, og naturligvis, at hesten får ordentlig og rigtigt foder, masser af hø, wrap og vand, vitaminer og mineraler, masser af foldtid sammen med andre heste og naturligvis smed og hvad den ellers har behov for.

 

Det giver altid superb resultater og er vejen frem.

 

 

 

Frie Heste tager ikke ... :

 

 

Frie Heste er IKKE et alderdomshjem for gamle heste og ponyer.

 

Har du købt en hest, må du også regne med at den bliver gammel og på sigt ikke kan holde til at være en meget aktiv brugshest og bliver en udgift uden at "du får noget ud af det".

 

Dog vil jeg sige, at der ikke er noget så skønt som en hest, man har kendt i mange år - nusse, snakke, gå ture og hygge - alle de gode timer den har givet dig med helt fantastiske oplevelser - det mindste du kan gøre er, at give den en kærlig og værdig alderdom hos nogen den kender og er tryg ved, nemlig hos dig og jer.